Výzva č.32 Vyberám si kyslomliečne výrobky

Ohľadom mlieka a mliečnych výrobkov koluje, zvlášť, v posledných niekoľkých rokoch, keď zažívajú boom rôzne alternatívne výživové smery, celý rad mýtov. Je to pravda?

Výzva č.32 Vyberám si kyslomliečne výrobky

Nie je! Mliečne výrobky sú zdrojom mnohých dôležitých živín a je veľká škoda sa o ne ochudobňovať. Mlieko je v skutočnosti možné považovať za takmer ideálnu potravinu, pretože obsahuje nielen všetky základné živiny, ale aj väčšinu vitamínov a minerálnych látok.

mlieko a kyslomliečne výrobky


Čo nám mliečne výrobky prinášajú?

Bielkoviny
Mlieko a mliečne výrobky obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Bielkoviny sú pre náš organizmus nenahraditeľné, sú základnou súčasťou bunkových štruktúr, medzibunkových tkanív, hormónov a enzýmov.

Mliečny tuk
Mliečny tuk je nositeľom vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E). Mliečny tuk je síce bohatý na nasýtené mastné kyseliny, ale podstatnú časť tvorí mastné kyseliny s krátkym a stredným reťazcom. Je preto ľahko stráviteľný a vďaka tomu je mlieko vhodné aj pri niektorých ochoreniach a poruchách zažívacieho traktu.

Mliečny cukor - laktóza
Mlieko obsahuje mliečny cukor laktózu. Laktóza sa v ľudskom tele enzymaticky rozštiepi na glukózu a galaktózu, ktoré sú ďalej využívané. U niektorých osôb, ktoré trpia tzv. laktózovou intoleranciou, je však funkcia tohto enzýmu menom laktáza narušená. Dochádza k prechodu nerozštepeného cukru laktózy do hrubého čreva, kde začne spôsobovať nepríjemné tráviace problémy. Pri laktózovej intolerancii nie je nutné z jedálnička úplne vyradiť mliečne výrobky, ale skôr vyberať tie s nízkym obsahom laktózy. Takými potravinami sú napríklad kyslé mliečne výrobky, tvrdé zrejúce syry a špeciálne mliečne výrobky so zníženým množstvom laktózy.

Vápnik
Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom cenných minerálnych látok, z ktorých je pre ľudský organizmus najvýznamnejšie vápnik. Vápnik je síce obsiahnutý aj v niektorých rastlinných potravinách (napr. Orechy, brokolica, mak), jeho vstrebateľnosť je však oveľa nižšia kvôli obsiahnutým antinutričním látkam.

jód
Kravské mlieko je tiež zdrojom jódu. Jód sa do mlieka dostáva cielenú suplementáciou krmiva dobytka.

Vitamíny
Mlieko je predovšetkým zdrojom vitamínu B2, B12, D a A.

Prečo si vyberať kyslé mliečne výrobky sa dozviete vo Výzve 32

jem kyslomliečne výrobky výzva 32

Slovenskí lektori Stob-u vyškolení v metodike KBT majú možnosť si ponuku kurzov zdravého chudnutia umiestniť na našu web stránku.
Obchodným partnerom STOBu u nás je MUDr. Ivan Majerčák, ktorý organizuje okrem iného kurzy v Košiciach a seminár pre lektorov.

Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Táto internetové stránky používajú súbory cookies. Viac informácií o použitých súboroch cookies a ako je možné zabrániť ich používaniu nájdete na stránke o ochrane osobných údajov.