Výzva č.31 Neplytvám jedlom

Viete, koľko potravín, ktoré si kúpite, skončí nakoniec nespotrebovaných v koši?

Výzva č.31 Neplytvám jedlom

Ak vám napadne, že tento problém určite leží mimo náš vyspelý kontinent, musíme vás vyviesť z omylu. Podľa niektorých údajov pripadá v Európe na jedného človeka neuveriteľných 95 - 115 kilogramov vyhodeného jedla za rok. Naopak v chudobných krajinách sú tieto čísla dramaticky nižšie a odhaduje sa, že priemerný obyvateľ týchto krajín vyhodí ročne len 8 - 11 kilogramov jedla, teda asi desaťkrát menej.

Kde sa plytvá
Cesta potraviny až k nám "do úst" je dlhá a aj napriek tomu, že veľkým množstvom potravín plytváme aj my, ako koncoví spotrebitelia, k plytvaniu dochádza na všetkých úrovniach tohto reťazca.

K často zbytočným stratám preto dochádza ako priamo pri výrobe potraviny, ako aj v rámci jej distribúcie, či v rámci jej predaja (či už ide o obchody s potravinami alebo napríklad o pohostinský sektor).

Plytvanie v domácnostiach
Ako už bolo povedané, jedinci a domácnosti sa na plytvanie potravinami podieľajú nemalou mierou. V Európskej únii dosahuje podiel domácností na plytvaní asi 40%, iné zdroje hovoria dokonca o 53% podielu.

Najviac potom plytvajú mladí ľudia. Špekuluje sa, že na vine môžu byť rozdiely v príjmoch aj skúsenosti so šetrným a správnym zaobchádzaním s potravinami.

Vo Výzve 31 sa bižšie pozrieme na to, ako by sme mohli zabrániť plytvaniu s jedlom.

S jedlom neplytvám mojstob.sk

Slovenskí lektori Stob-u vyškolení v metodike KBT majú možnosť si ponuku kurzov zdravého chudnutia umiestniť na našu web stránku.
Obchodným partnerom STOBu u nás je MUDr. Ivan Majerčák, ktorý organizuje okrem iného kurzy v Košiciach a seminár pre lektorov.

Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Táto internetové stránky používajú súbory cookies. Viac informácií o použitých súboroch cookies a ako je možné zabrániť ich používaniu nájdete na stránke o ochrane osobných údajov.