Vláknina
Pridané: 25.7.2018 09:23:51 Počet zobrazení: 1144
25 Júl 2018
Čo je vláknina a aké sú jej hlavné prínosy

Vláknina je jednou zo zložiek nášho jedálnička, ktorá pozitívne pôsobí na náš zdravotný stav. Vláknina podporuje správne fungovanie hrubého čreva a má tiež vplyv aj na metabolické procesy v organizme.
Je dokázané, že ľudia, ktorí jedia veľa vlákniny, trpia civilizačnými chorobami ďaleko menej ako tí, v ktorých jedálničku je vlákniny málo. Vláknina pôsobí v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, obezity, diabetu II. typu a niektorých nádorových ochorení.
Vláknina je zmes pre človeka nestráviteľných polysacharidov, najmä celulózy a pektínu. Vláknina má z hľadiska účinku na organizmus rad výhodných vlastností. V potrave prijímame jednak vlákninu rozpustnú a tiež vlákninu nerozpustnú, oba typy majú trochu odlišné účinky.
HLAVNÉ PRÍNOSY VLÁKNINY:
- zvyšuje pocit nasýtenia - vláknina intenzívne prijíma vodu - napučiava. Aby sme tejto vlastnosti využili, musíme dostatočne piť v priebehu celého dňa. Napučaná vláknina zvyšuje objem tráveniny v žalúdku a spomaľuje jeho vyprázdňovanie, čo vedie k vyššiemu a dlhšiemu pocitu nasýtenia.
- urýchľuje priechod tráveniny hrubým črevom a znižuje tak riziko zápchy.
- znižuje glykemický index prijatej potravy, tým reguluje hladinu cukru v krvi - vláknina aktívne spomaľuje vstrebávanie sacharidov a tukov z potravy. Tým výrazne upravuje ich metabolizmus a prispieva ku kompenzácii cukrovky.
- znižuje hladinu cholesterolu.
- označuje sa za akúsi kefu, ktorá čistí naše črevá.
- vláknina je schopná na seba v črevách viazať nežiadúce látky obsiahnuté v potrave, aj látky vznikajúce pri trávení a chráni tým sliznicu čriev pred poškodením. Má teda v čreve protirakovinový a ochranný účinok.
- vláknina podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zabraňuje množeniu patogénnych mikroorganizmov v črevách.
Odporúčaná denná dávka vlákniny je 30 g, zvyčajne však konzumujeme len okolo 10-15 g. Hlavnou príčinou tohto nedostatku je fakt, že dávame prednosť výrobkom z bielej múky a potravinám živočíšneho pôvodu , a naopak v našom jedálničku chýba zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky.
POZOR - ak je vlákniny nadbytok, viaže na seba aj niektoré žiadúce látky, najmä látky minerálne. Riziko však môže nastať iba v extrémnych prípadoch, keď strava obsahuje veľmi vysoké množstvo vlákniny a naopak nedostatočné množstvo minerálnych látok.
Preklad: Dr. Hana Vrabcová