Sacharidy

Pridané: 25.7.2018 09:09:17 Počet zobrazení: 642

25 Júl 2018

Sacharidy tvoria väčšinou najväčší podiel a sú priamym zdrojom energie

Sacharidy

Ich pôsobenie v organizme sa však líši na základe ich štruktúry.

V potrave prijímame sacharidy vo forme monosacharidov, disacharidov a polysacharidov.

Monosacharidy - jednoduché sacharidy sa v prírode vyskytujú v malej miere. V organizme vznikajú rozložením zložitejších sacharidov (disacharidov, polysacharidov), ak sú tieto zložitejšie sacharidy vstrebateľné a využiteľné.

Medzi monosacharidy patria:

Glukóza (hroznový cukor) - nachádza sa v mede, hrozienkach a ďalej je súčasťou špeciálnych iontových nápojov pre športovcov.

Fruktóza (ovocný cukor) - nachádza sa predovšetkým v ovocí a mede.

Ďalším, menej známym monosacharidom je napríklad galaktóza.

Disacharidy - sú tvorené dvoma molekulami monosacharidov. Predstavujú výraznú časť z celkového príjmu sacharidov v našej potrave.

Medzi disacharidy patrí:

Sacharóza (repný a trstinový cukor) - je tvorený molekulou glukózy a fruktózy a nachádza sa v bielom a hnedom cukru, cukrovinkách, fígoch, ďatliach pod. Sacharóza je teda cukor, ktorým bežne sladíme a ktorý si vybavíme pod pojmom cukor.

Laktóza (mliečny cukor) - je tvorená molekulou glukózy a galaktózy a nachádza sa v mlieku a mliečnych výrobkoch.

Maltóza (sladový cukor) - je tvorená dvoma molekulami glukózy a je obsiahnutá v klíčiacich zrnách jačmeňa a nachádza sa v pive.Polysacharidy sú tvorené mnohými molekulami monosacharidov. 

Najvýznamnejším predstaviteľom polysacharidov je škrob, ktorý je tvorený dlhým reťazcom molekúl glukózy, ktoré sa počas trávenia štiepia a až tieto jednoduché molekuly - monosacharidy - môže náš organizmus zužitkovať.

Škrob konzumujeme predovšetkým v obilninách a výrobkoch z obilia (múke, múčnych a pekárenských výrobkoch, cestovinách), ďalej v strukovinách, zemiakoch, ryži, zelenine a ovocí. Tento druh sacharidov nechutí sladko, a tak si ľudia neuvedomujú, že štiepením sacharidov, napr. z pečiva, zemiakov či ryže, vzniká glukóza, ktorá má rovnaké účinky ako glukóza z bieleho cukru.

Niektoré sacharidy sú nestráviteľné a nepremieňajú sa teda v glukózu. Je to napr. celulóza, ktorá je hlavným stavebným materiálom rastlín, alebo pektíny, ktoré sú obsiahnuté napr.v šupkách ovocia. Je to rôznorodá skupina látok, nazývaná vlákninou, tieto látky sa líšia svojimi vlastnosťami, napr.rozpustnosťou vo vode, a tiež svojimi účinkami (ovplyvňuje napr. podstatným spôsobom aj vstrebávanie jednoduchých sacharidov). Ako rozpustná, tak aj nerozpustná vláknina je pre organizmus dôležitá, hoci nie je využívaná ako ostatné sacharidy. Vláknina sa nachádza v obilninách, v strukovinách, zelenine, hubách, v niektorých druhoch ovocia a pod.

Viac o vláknine sa môžete dozvedieť tu

Preklad: Dr. Hana Vrabcová

Slovenskí lektori Stob-u vyškolení v metodike KBT majú možnosť si ponuku kurzov zdravého chudnutia umiestniť na našu web stránku.

 

Prihlásenie

Táto internetové stránky používajú súbory cookies. Viac informácií o použitých súboroch cookies a ako je možné zabrániť ich používaniu nájdete na stránke o ochrane osobných údajov.

Povianočný kurz zdravého skupinového školeniakurzy skupinového chudnutia

od 15.1.2020 do 18.3.2020

Miesto: 
Centrum výživy a zdravia Hygeia,
Budovateľská 6
82108, Bratislava 

Lektor: Hanka Vrabcová

 

kurzy zdravého chudnutia v bratislave