15 jednoduchých trikov ako premôcť prejedanie a zbytočné kalórie navyše

Pridané: 27.7.2018 14:44:39 Počet zobrazení: 593

27 Júl 2018

Ako teda premôcť prejedanie?

15 jednoduchých trikov ako premôcť prejedanie a zbytočné kalórie navyše

Asi každý sme zažili situáciu, keď príde chuť, hlad, neovládateľná sila nútiaca nás skonzumovať viac, ako by sme si želali ...

Je dôležité zamerať sa na vyváženosť jedálnička, či prijímame dostatok živín, ktoré telo potrebuje.

Nezvládnuteľné chute a prejedanie sú často spôsobené kombináciou nevyváženého jedálnička, odopieraním si jedla na úkor telesných potrieb, veľmi nízkeho energetického príjmu, vynechávania raňajok, nadmernej pohybovej aktivity bez vhodného doplnenia stravy, alebo psychického rozpoloženia. Veľa ľudí zajedá jedlom stres, samotu, menejcennosť a ďalšie vnútorné podnety.

Ako predchádzať nadmernej konzumácii jedla a väčšiemu prísunu kalórií ako telo potrebuje? Veľakrát si tieto situácie ani neuvedomujeme, poďte sa preto na chvíľku zastaviť a zistiť, ako je to s vami?

Kontrolujte si jedálniček, pohybové aktivity a režim dňa.

Skúste si zapisovať svoj jedálniček a pohybovú aktivitu (napríklad s pomocou programu Sebakoučing)  aspoň niekoľko dní. Len tak si naozaj uvedomíte, či je váš režim pravidelný a váš jedálniček vyvážený.

Niektorí už majú zapisovanie za sebou a pomohlo im napríklad k redukcii hmotnosti. Avšak často po dosiahnutí vytúženej váhy  a nájdenia spokojného stavu človek  prestane zaznamenávať, v pôvodnom režime povolí , a začne konzumovať podvedome viac, ako by bolo vhodné. Skúste si opäť po dlhej dobe jedlo prevážiť, zaznamenať do programu, a overiť, či ste na tom stále rovnako. Prejdite si všetky svoje aktivity počas dňa, je režim stále rovnaký? Nepridali ste viac pohybu?  Aj to môže byť dôvod na jednej strane strádania tela a kompenzovania na strane druhej ...

1) Pravidelne raňajkujte, je preukázané, že ľudia, ktorí neraňajkujú, sa častejšie uchyľujú k prejedaniu počas dňa a vyhľadávajú kalorickejšie druhy pokrmov.

2) Dbajte na pravidelný príjem jedla počas dňa, tým sa vyhnete predovšetkým večernému "vlčiemu hladu"

3) Jedzte pomaly, môžete si urobiť v polovici jedla pauzu, choďte si napríklad pre pitie a možno medzitým zistíte, že ste už plne nasýtení.

4) Skúste zaradiť vhodne zvolený pohyb, ktorý má dokonca mierne anorektický efekt, prípadné chute zaženie, zlepšuje náladu, takže ak máme zlú náladu, je lepšie ju zahnať pohybom ako jedlom ... Keď dostanete na niečo chuť, pustite si rádio a začnite cvičiť, alebo ešte lepšie, bežte na čerstvý vzduch, dajte si svižnú prechádzku a pod.

5)Nerozdeľujte si potraviny na povolené a zakázané.

Zakázané ovocie chutí najlepšie ... Prečo si radšej nepovoliť malé a primerané množstvo?

6) Vyvarujte sa "čiernobielemu vnímaniu" - delenie obdobia na obdobie diéty a obdobie bez kontroly, tým sa človek dostáva do bludného kruhu, ako náhle poruší svoj "prísny režim", tak už to riadne preženie , aby výčitky stáli za to, to samozrejme vedie k nekontrolovanému prejedaniu až poruchám príjmu potravy.

7) Dbajte na vhodnú stravu pred cvičením, ak dlho pred cvičením nejete, opäť sa ľahko môžete dostať do stavu hypoglykémie, kedy telo následne kompenzuje nedostatok väčším príjmom jedla, ako  pri pravidelnej strave.

8) Snažte sa dbať o dobrý psychický stav, predchádzať stresovým situáciám a mať radi svoje telo, chrániť ho pred neukázneným správaním v jedle, naopak sa snažiť mať vyvážený jedálniček nonstop, nielen v období diéty.

9) Neochutnávajte v priebehu celého varenia, stačí ochutnať jednu čajovú lyžičku tesne pred dochucovaním, potom ešte jednu čajovú lyžičku a hotovo.

Vyčistite si pred varením zuby, vezmite si žuvačku a nechajte ochutnávať ostatných.

10) Zaraďte pravidelné aktivity, ktoré vás bavia a odpútajú myšlienky od jedla. Tým je myslené nie pohybové, ale záujmové aktivity, majte ako stred záujmu nie jedlo, ale iné aktivity.

11) Nejedzte osamote - vhodnejšie je stolovanie a konzumácia jedla s priateľmi, získate tak väčšiu kontrolu vďaka okoliu.

12) Nerobte zásoby - radšej nekupujte žiadne nevhodné lákavé potraviny.

13) Majte jedlo pripravené vopred, pretože vtedy  pri veľkom hlade siahnete po zdravom jedle, nie po prvom, čo vám príde pod ruku. Pripravte si napr. veľkú misu zeleniny, v čase krízy tak môžete siahnuť po šalátu, nie po čokoláde.

14) Dbajte na dostatočný pitný režim - naozaj niekedy "hlad" môže byť "prezlečený smäd". Pred každým jedlom sa napite.

15) Každé jedlo doplňte zeleninou, zelenina zvyšuje objem stravy, takže zaplníme žalúdok nízkokalorickou potravinou , a na tie kalorické už nebude prípadne toľko miesta. Pred hlavným jedlom si môžete dať zeleninový vývar, má minimum kalórií a krásne zasýti, rovnako  ho môžete jesť napríklad aj miesto desiatej.

Pokiaľ už predsa len niekto skĺzne do stavu, kedy nie je schopný sa myšlienok na jedlo vyvarovať a má tendencie k nekontrolovanému prejedaniu, potom určite bude vhodné vyhľadať odbornú pomoc.  

Preklad: Dr. Hana Vrabcová

Slovenskí lektori Stob-u vyškolení v metodike KBT majú možnosť si ponuku kurzov zdravého chudnutia umiestniť na našu web stránku.

 

Prihlásenie

Táto internetové stránky používajú súbory cookies. Viac informácií o použitých súboroch cookies a ako je možné zabrániť ich používaniu nájdete na stránke o ochrane osobných údajov.

Povianočný kurz zdravého skupinového školeniakurzy skupinového chudnutia

od 15.1.2020 do 18.3.2020

Miesto: 
Centrum výživy a zdravia Hygeia,
Budovateľská 6
82108, Bratislava 

Lektor: Hanka Vrabcová

 

kurzy zdravého chudnutia v bratislave